неделя, 31 май 2009 г.

За Лъчезар Тошев




"Резолюцията, която е повод за тази книга е дело преди всичко инициирано, направено и доведено до успешен край, дори тогава, когато той вече не можеше да присъства пълноправно в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа от Лъчезар Тошев и трябва да си дадем сметка, че е привилегия да седим и да слушаме и да гледаме това, което е направил, защото много малко хора в България са го направили такова. Това всъщност е едно уникално действие, което се оказа, че провокира драматични реакции от най-различни кръгове, които по едни или други причини се опитваха да възпрат тази инициатива. Въпреки това, пак повтарям, благодарение, разбира се на усилията и на много други хора, но преди всичко на абсолютно непоколебимата твърдост на Лъчезар, това стана факт."

Филип Димитров - бивш премиер на България


Цялата реч можете да намерите тук 



-->
Рицар и парламентарист



"В броя си от 8 октомври 1993 г. вестникът ни, тогава само “АНТИ”, нарече Лъчезар Тошев “самотен рицар на антикомунизма”. Тогава той беше атакуван за честната си позиция в Съвета на Европа не само от левицата, но и от своите колеги в СДС. През изминалите години до днес битката с комунизма се водеше с променлив успех. Апологетите на червената идеология, използвайки инструментите на демокрацията, успяха да изманипулират общественото мнение както у нас, така и по целия свят, че идеята за диктатура на пролетариата и практиките по нейното прилагане не са толкова зловещи, колкото това се доказва в документи, спомени и факти от страните, където комунизмът беше на власт доскоро.

И все пак парламентаристи като Лъчезар Тошев у нас, Йоаким Гаук в Германия, Стефан Куртоа във Франция, Владимир Буковски от Русия успяха да създадат достатъчно ясна и правдива картина за престъпленията на тоталитаризма."



:                                              :                                                            :

.....

"Имах щастието да присъствам на негови изяви в Страсбург, където видях, че към него се отнасят с изключително уважение. В Европейската народна партия в Страсбург той беше заместник-председател осем години. Лъчезар Тошев там е вече личност, която има своята тежест в европейската политика."


Васил Станилов - създател на вестник "Про и Анти"

 

ПАСЕ ще гласува кандидатурата на Лъчезар Тошев през април

26.01.1999, 20:00 (обновена 26.01.1999, 20:00)
http://news.ibox.bg/news/id_739967427
Само 11 гласа не достигнаха на Лъчезар Тошев, за да бъде преизбран за вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), съобщи Милена Милотинова кореспондент на Българската национална телевизия (БНТ) в Страсбург.
Асамблеята има няколко вицепрезиденти, които се избират на ротационен принцип. Процедурата за избор на г-н Тошев ще бъде повторена през април.
Депутатите в Страсбург днес дебатираха върху няколко доклада за обединена Европа. Лансирана беше идеята за създаване на Европейска конституция с пет Конвенции и Харти, задължителни за 40 страни членки. Между тях са включени Социалната харта, Хартата за правата на човека и неподписаната от някои страни Рамкова конвенция за защита на малцинствата.
Българските парламентаристи застанаха зад идеята за бъдещата Европейска конституция. Елена Поптодорова предложи да се въведат санкции за страните, които не спазват ангажиментите, поети към Съвета на Европа. Според нея било нужно да има публичен дебат в националните парламенти по докладите по мониторинга.
Лъчезар Тошев заяви, че не бива опозиционните сили в отделните парламенти да използват мониторинга за присъда над управляващите, защото това не води до диалог.

Лъчезар Тошев е преизбран за заместник председател на ПАСЕ

28.01.1999, 13:00 (обновена 28.01.1999, 13:00)
http://news.ibox.bg/news/id_330751914

В Страсбург Лъчезар Тошев беше преизбран за заместник председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) със 173 гласа от 190 гласували.
България получи и одобрението на Съвета на Европа за отмяната на смъртното наказание.

Днес председателят на Народното събрание Йордан Соколов произнесе реч пред евродепутатите.
В речта си г-н Соколов подчерта финансовата стабилизация на страната и ниската инфлация, увеличаването на частния сектор, нарастването на чуждите инвестиции и синхронизирането на българското законодателство с европейското. България настоява за мирно разрешаване на конфликта в Косово, заяви г-н Соколов.


Няма коментари: